Terveys- ja hyvinvointikeskus, Kalasatama

Nuoret lääkärit ovat viihtyneet Kalasatamassa hyvin, koska konsultointimahdollisuudet ovat niin hyvät.———Olennainen keino saada eri alojen ammattilaiset kontaktiin toistensa kanssa ovat tilat.

Anna Niemelä: Työtila heijastuu vahvasti tekemiseen – Kalasataman terveysasemalla hierarkiat jäivät vanhaan työhuoneeseen. MediUutiset 16.10.2018

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisprosessin seurauksena suomalaisista terveyskeskuksista kehitetään kokonaan uudenlaiseen toimintamalliin perustuvia terveys- ja hyvinvointikeskuksia. Ensimmäinen tämän periaatteen mukainen hanke on toteutunut Kalasatamaan. Se avattiin yleisölle keväällä 2018. Kokonaisuuteen kuuluu terveysaseman, hammashoidon, psykiatrian ja päihdehuollon sekä nuorten aikuisten sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen palveluja. Lisäksi asiakkaille on tarjolla kuntoutus- ja vammaispalveluja. Rakennus sisältää myös tupakkaklinikan, ehkäisyneuvonnan ja maahanmuuttoyksikön palvelut sekä laboratoriot. Ryhmätiloja on runsaasti ja välineet esimerkiksi musiikki- ja fysioterapiaan. Tilat ovat joustavat ja monikäyttöiset: niitä tarjotaan myös kolmannen sektorin toimintoihin, esimerkiksi potilasjärjestöille.

Terveys- ja hyvinvointikeskuksessa sosiaali- ja terveyshuollon monialaiset ammattilaiset työskentelevät tiiviisti yhteistyössä mahdollistaen asiakkaiden kokonaisvaltaisen palvelun. Koska toiminta kehittyy jatkuvasti, keskuksen tilat suunniteltiin joustavasti muunneltaviksi. Ammattilaisten yhteiset vastaanotto- ja toimenpidehuoneet soveltuvat erilaisille toiminnoille myös sisustuksen osalta. Myös keskuksen IT-laitteisto ja sähköinen yhteydenpito vähentävät kiinteiden työpisteiden tarvetta.

Ulkokehällä kiertää asiakaskäytävä, jota jaksottavat odotus- ja itsepalvelualueet julkisivu-ulokkeiden kohdilla. Vastaanotto- ja toimenpidehuoneet rajaavat rakennuksen keskiosaan lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden taustatyötilat, joihin tuodaan luonnonvaloa kahden laajan valokuilun kautta sekä vastaanottohuoneiden korkeiden opaalilasi-ikkunoiden ja yläikkunoiden läpi. Molempiin valokuiluihin on ripustettu taiteilija Jenni Ropen mobile-teokset, jotka toimivat myös ääntä vaimentavina elementteinä korkeissa aulatiloissa. Itäisen valokuilun keltasävyinen ja läntisen sinisävyinen taideteos helpottavat taustatyötiloissa orientoitumista.

Toiminta sijoittuu kuuteen maanpäälliseen kerrokseen. Kerroksiin noustaan joko eteläisen tai pohjoisen hissiaulan kautta, joihin asiakkaat ohjataan sisääntulokerroksessa. Sisäänkäyntikerroksessa sijaitsevat yhteiset aulapalvelut, vastaanotto- ja toimenpidetiloja, näytteenottolaboratorio sekä palvelutila senioreille. Toiseen kerrokseen sijoittuvat hammashoidon vastaanottotilat, kokous-, terapia- ja ryhmätilat, sekä rakennuksen toimintoja palveleva välinehuolto. Neljä ylintä kerrosta ovat keskenään samanlaisia vastaanottohuoneineen ja taustatyötiloineen. Maantasossa rakennuksen itäpäässä on ravintola.

Tavoitteena oli olemukseltaan julkinen mutta helposti lähestyttävä ja avoin rakennus. Eriväriset erkkerit jäsentävät ja rytmittävät yli 90 metrin mittaisia julkisivuja. Maantasokerroksen umpiosat on verhottu luonnonkivilaatoilla. Maksaruohoin istutettu viherkatto parantaa osaltaan ilman laatua, edistää sadevesien hallintaa ja toimii luonnonmukaisena viidentenä julkisivuna viereisten REDIn asuintornien suuntaan.

Uusi toimintamalli edellytti tavanomaista perusteellisempaa konseptisuunnittelu- ja kehittelytyötä käyttäjien kanssa. Tätä varten rakennettiin luonnollisen kokoiset tilamallit vastaanottohuoneista, joissa testattiin kalustusratkaisuja ja valaistusta.

Keskus sijaitsee lähellä metroasemaa sekä bussi- ja raitiotiepysäkkejä ympäristössä, joka on määritelty esteettömyyden erikoistason alueeksi. Reitit julkisilta kulkuvälineiltä pääsisäänkäynnille toteutuvat esteettömästi ja katkeamatta. Esteettömyyden varmistamiseksi myös talviaikana jalkakäytävä rakennuksen edustalla arkadissa on lämmitetty. Suunnittelussa ovat olleet apuna Helsingin kaupungin esteettömyysasiamies sekä vammaisjärjestöjen edustajat ja kokemuskäyttäjät.