Asuinalue Pan-Gyo

[Ehdotus] soljuu harmonisesti harjannetta myöten ja sulkee syleilyynsä upean rinnemaiseman. Terassiratkaisu mahdollistaa avarat puutarhapihat ja näkymät luontoon.

Pan-Gyo Housing International Project Competition, Helin & Co:n projektin luonnehdinta kilpailun lehdistötiedotteessa 2006

Korean valtion asuntotuotantoyhtiö järjesti UIA:n sääntöjen mukaisen ilmoittautumiskutsukilpailun Pan-Gyon alueesta. Mukana oli tunnettuja nimiä, kuten hollantilaiset MVRDV ja Ben van Berkel. Ensimmäinen palkinto annettiin kolmelle ehdotukselle, joiden tekijät olivat Riken Yamamoton, Mark Mackin ja Helin & Co:n työryhmät. Jokainen sai suunnitellakseen kolmanneksen alueesta.

Helin & Co:n suunnitelman lähtökohta on poeettinen maisema: sen perusrytmi, tilat ja korkeussuhteet muodostavat arkkitehtonisten ratkaisujen kontekstin. Ekologisen näkökulman kautta haluttiin palata rakentamisen harmoniaan, tasapainoon luonnon kanssa perinteisen korealaisen kulttuurin esikuvan mukaisesti. Tavoitteena oli uudenlainen luonnonläheisen asumisen malli: rakennusmuotojen sovittaminen paikan topografiaan, kasvillisuuteen ja vesiolosuhteisiin.

Paikallisesta kulttuurista tulee hakea vahvuudet, joista uusi tilallinen tulkinta rakentuu. Korealainen yhteistyökumppani auttoi ymmärtämään paikallista elämää ja asumista. Pan-Gyon asunnot ovat tilaratkaisuiltaan kuitenkin hyvin skandinaavisia, mitä tilaaja piti myönteisenä. Eroja on saniteettitiloissa, kodinhoidossa ja keittiöissä.

Korkeuskäyrien mukaisesti kaareutuvat talonauhat rajaavat yhteisiä viheralueita leikkikenttineen ja puroineen. Vihervyöhykkeet jatkuvat alueen läpi yhdistyen yläpuoliseen puistoon ja viereisiin kortteleihin. Terassoitujen pientalojen ja kerrostalojen muodonanto perustuu samaan morfologiaan sekä mittakaavan että asuntotyyppien osalta, luoden yhtenäistä kaupunkikuvaa.

Ensiluokkainen korealainen betonityö pääsee oikeuksiinsa julkisivuissa ja rakenteissa. Soulin leudon ilmaston ansiosta lämmöneristystä ei tarvita eivätkä kylmäsillat ole ongelma; arkkitehtonisen idean saa näkyviin kirkkaana.

Lisätietoja: Jorma Mukala, Lähtökohtana runollinen maisema; Pekka Helinin haastattelu. Arkkitehti 5/2010.