UPM Biofore-talo

Puuta on hyödynnetty täysillä myös äskettäin valmistuneessa työssä, UPM:n uudessa pääkonttorissa. Kuten tämän metsäteollisuusjätin luonteeseen sopii, Helin & Co on kehitellyt uraauurtavia arkkitehtonisia ratkaisuja, joissa on käytetty UPM:n omia vanerituotteita. Rakennus sai äskettäin platinaluokituksen LEED (Leaders in Energy and Environmental Design) -sertifiointijärjestelmässä.

Joanna Nylund, Scan Magazine. Special Theme. Nordic Architecture Finland. Issue 69, October 2014

Mitä dynaamisempi organisaatio on, sitä ennakkoluulottomammin ihmiset suhtautuvat tilan ja työprosessin yhteensovittamiseen. Ei heti ilmoiteta, että näin monta erillishuonetta ja kokoustilaa tarvitaan. Me olemme kehittäneet oman suunnittelumenetelmän. Se on iteroiva, eli lähdetään ihan pienistä asioista, joista alamme tuottaa luonnoksia ja joihin tilaajaorganisaatio ottaa kantaa. Emme tarvitse mitään tarkkaa tilaohjelmaa. Meille riittävät tarinat siitä, miten organisaatio tekee töitä. Se on hauskaa, luovaa työtä, ja kun siinä kokee onnistuvansa, se on erittäin miellyttävä kokemus.

Koe #arkkitehtuurimatka konttoriin - mistä on monitilatoimistot tehty? Minna Joenniemi haastattelee Pekka Heliniä, YLE 17.04.2015

Uuden talon ulkoseinissä on paljon rapattua valkoista, koska näin määrättiin asemakaavassa. Puuta on silti joka suunnalla –– Puutuotteista ja vanerista on tehty niin julkisivu- kuin sisäkattoelementtejäkin sekä ääntä eristäviä seiniä. Pääsisäänkäynnin yhteydessä on valkoiseksi maalattua puurimaa. On siellä tuppeen sahattua lautaakin –– Sisätilat yllättävät valoisuudellaan. Luonnonvalo tulvii myös kellarikerroksen ravintolaan.

Martta Nieminen: UPM aloitti työt uudessa pääkonttorissa, HS 10.12.2013

Uuden pääkonttorin edeltäjä rakennettiin sata vuotta sitten Etelärannan ja Esplanadin kulmaan, aikansa parhaalle paikalle. Töölönlahden maanomistajat, Helsingin kaupunki ja valtio, tarjosivat tämän päivän parhaita tontteja erityisesti kansainvälisesti menestyneille suomalaisille suuryrityksille. UPM tarttui tilaisuuteen ja järjesti ensimmäisenä kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun uudessa toimistotalorivistössä. Asemakaavaa tuli siinä vaiheessa noudattaa aivan täsmällisesti. Se oli ikään kuin tanssisi haarniskassa, Pekka Helin totesi myöhemmin Minna Joenniemen haastattelussa (YLE 17.4.2015).

Uudisrakennuksen erityislaatuinen konteksti Töölönlahdella muodostuu eri aikakausien monumenteista: Kansallismuseo, Rautatieasema, Eduskunta ja sen lisärakennus, Finlandia-talo, Kiasma. Biofore-taloa suunniteltaessa lähimmistä naapureista ei ollut tietoa.

Tilaajan tavoitteena oli huippuluokan arkkitehtuuri sekä toiminnallisesti että esteettisesti, kuitenkin kohtuullisten kustannusten rajoissa. Asemakaava ei antanut mahdollisuutta maksimaaliseen puun käyttöön. Rakennus on yhdistelmä kaavamääräyksiä ja puupintoja. Eksteriöörin muototeemat liittyvät abstrahoidusti puuhun: Bioforum-galleria on kappale kantoa, Alvar Aallon kadun ylittävä silta viistetty monitahokas. Kumpikin on verhoiltu sahatavaralla. Ekologiaa ja kehittynyttä energiansäästöä edustavat kierteiset aurinkosuojat, joiden materiaali, jaloteräsverkko, on samaa kuin paperinjalostuksessa käytetty viira. Ulkoterassien lattialaudoitukset on tehty UPM:n ProFi-laudalla.

Julkisivujärjestelmän oleellisena osana on käytetty 60 mm paksua UPM:n vaneria. Tästä järjestelmästä muodostuu näkyviin jäävä puuikkunakarmirakenne. Interiöörissä on käytetty runsaasti mekaanisen puunjalostuksen komponentteja. Vierasneuvotteluhuoneisiin ja toimistokerrosten käytävävyöhykkeille on valmistettu UPM:n Grada-levystä kaarevia saarniviilutettuja alakattopintoja. Wisa-Phon-levyä on käytetty vierasneuvotteluhuoneiden seinissä viilupintaisena ääntä eristävänä seinärakenteena.

Sisätilan pääelementti ja talon keskeinen identiteettiä luova tekijä on vapaamuotoinen atrium. Sisäänkäyntikerroksen kokouskeskus kiertyy atriumin ympärille; vieraat vastaanotetaan korkean tilan valoisassa kahvilassa. Lusintesis-valotaideteos on suunniteltu yhteistyössä Tapio Roseniuksen/LCD kanssa. Sisäänkäynnin yhteyteen sijoittuva Bioforum-galleria on korkea, kartiomainen tila tuote- ja taidenäyttelyitä sekä erilaisia pienimuotoisia tapahtumia varten.

Työtilat, jotka on suunniteltu 450 työntekijälle, ovat johtoa myöten avotiloja. Uutta ovat tavanomaisesta poikkeavat ryhmätyö- ja ideointitilat. Toimistokerrosten hissit avautuvat monimuotoiseen, valoisaan yhteistilaan, mikä mahdollistaa epämuodolliset kohtaamiset sekä tiimi- ja yksilötyön suoritukset. Toimistokerrosten tiimitilat, puhelinkopit ja kerrosneuvotteluhuoneet tarjoavat vaihtoehtoisia työtiloja eri tilanteisiin päivän aikana. Paikan ominaisuuksia on hyödynnetty useilla länteen avautuvilla terasseilla.