1990-luvulla Oslon lentokenttä päätettiin siirtää kauemmas kaupungista, Gardermoenin alueelle. Siihen asti lentokenttä sijaitsi Fornebun niemellä vain viiden kilometrin päässä Oslon keskustasta. Lentokentän siirtämisen myötä tämä niemi vapautui suurelle, uuden vuosituhannen aluerakennushankkeelle. Vuonna 1998 pidetyn kansainvälisen suunnittelukilpailun tarkoituksena oli löytää paras toteutettavissa oleva suunnitelma kaavoituksen pohjaksi. Baerumin kunnan tarjoama lähtöaineisto oli laaja: maaperän ominaisuudet, ympäröivä luonto, luonnonsuojelualueet, suojellut rakennukset, lentokenttähistorian näkyminen, kestävä kehitys, vaarallisen jätteen sijoituspaikat ja saastuneen maaperän alueet, liikenne, kolmen maanomistajan ristiriitaiset kasvutavoitteet (maanomistajat olivat Baerumin kunta, Oslon kaupunki sekä valtio) ja monet muut tiedot ja tekijät piti ottaa ehdotuksessa huomioon. Tavoitteena oli luoda aluekonsepti, joka vastaisi 20 000 työpaikan ja 20 000 asukkaan sijoittamisen tarpeita.
Kilpailuehdotuksen pääidea pohjaa alueen ominaispiirteisiin – kontekstiin ja alueen henkeen, maisemamuotoihin sekä toiminnallisiin vaatimuksiin. Fornebun niemi sijaitsee meren äärellä, mikä antaa hyvät mahdollisuudet uuden kaupunginosan suurkortteleiden aluekaraktäärin luomiselle. Aikoinaan luonnolta kuudenkymmenen vuoden ajaksi lainaan otettu alue palautettiin luonnolle suurena keskuspuistona sekä siitä lähtevinä säteittäisinä viheralueina, jotka jatkuvat korttelien välissä Oslonvuonolle saakka. Maisemakuva käännettiin tuomalla vesielementti ja meriluonto uuden kaupunginosan sisälle, sen ytimeen asti. Hulevesipainanteet ja purot ovat osa uutta luonnonmaisemaa.
Kuten suuret aluekehityshankkeet yleensä, Fornebun alue rakennettiin vaiheittain. Tämä oli huomioitu kilpailuehdotuksessa niin, että viheralueiden väliin jäävien kaupunginosien liikenneratkaisut ja toiminnallisuus sallivat vaiheistuksen helposti, suurkortteleiden viihtyisyyttä ja asuttavuutta menettämättä. Alueen lentokenttähistoria on läsnä säilytettyjen osien kautta.
Tasapaino yksityisyyden ja yhteisöllisyyden välillä on äärimmäisen tärkeä niin asuin- kuin työpaikka-alueilla. Asuinkortteleiden ulkoalueet on jäsennetty julkisiin, puolijulkisiin ja yksityisiin pihoihin.
Vuonna 2014 Fornebun alue palkittiin arvostetulla European Urban and Regional Planning Awards -tunnustuspalkinnolla, jonka myöntää ECTP–CEU (European Council of Spatial Planners – Conseil européen des urbanistes). Tuomariston mukaan hanke osoittaa poikkeuksellisella tavalla, kuinka pitkäkestoinen suunnittelu voi auttaa tarkastelemaan kokonaisvaltaisesti tilannetta, jossa erittäin monimutkaisia ympäristökysymyksiä on ratkaistava harmonisoiden ja koordinoidusti siten, että maata voidaan käyttää tehokkaasti asumis- ja kaupalliseen toimintaan
.