en рус

Eduskuntatalo peruskorjattiin alkuperäiseen ilmeeseen

6.9.2017

Kymmenen vuotta eduskunnan kiinteistöjen peruskorjausta – ja tuloksena Eduskuntatalo, jossa juuri mikään ei näytä muuttuneen. Tämä onkin ollut tavoite. Kansallismonumentille haluttiin palauttaa sen alkuperäinen ilme.

Arkkitehti J. S. Sirénin suunnittelema, 1931 valmistunut Eduskuntatalo on siirtynyt nykyaikaan. Samalla kun sen tekniikka uusittiin, myös rakennus sisustuksineen korjattiin.

Eduskuntatalon läpi kulkiessa näyttää lähinnä siltä kuin koko talo olisi raikastunut arvonsa mukaisesti. Peruskorjaushankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Peter Verhe Pekka Helin & Co -arkkitehtitoimistosta kertoo, että todellisuudessa pitkä työ sisälsi kymmeniä erillisiä urakoita ja hankintakokonaisuuksia sekä vaati valtavasti erikoisosaamista ja vastuunjakoa. Peruskorjaus on nimetty leikkimielisesti Suomen suurimmaksi putkiremontiksi. Koko hanke saikin alkunsa päärakennuksen ja lisärakennusten tiensä päähän tulleista teknisistä järjestelmistä.

Putkien lisäksi Eduskuntatalossa uudistuksen tarpeessa olivat myös kaikki sähköiset järjestelmät. Lämmitys ja ilmanvaihtojärjestelmä haluttiin niin hyvin nykyrakentamista vastaaviksi kuin se teknisesti ja taloudellisesti oli järkevää. Myös henkilö- ja paloturvallisuus piti saada vastaamaan nykyisiä määräyksiä.

Ennen remonttia katto vuosi, ikkunoista veti ja valaistus oli tehoton. Pinnat ja verhoilut olivat monin paikoin päässeet kauhtumaan, ja hissitkin tarvitsivat perusteellista huoltoa.

Välipohjiin uutta tekniikkaa

Eduskuntatalon vanhoja rakennekuvia oli jäljellä hyvin vähän, osa niistä oli tuhoutunut tulipalossa sodan aikana. Verhe kertoo, että mittavaa peruskorjausta ja sen suunnittelua helpotti hankkeen jakaminen pienempiin osiin rakennus kerrallaan.

– Saimme rakenteista ja esimerkiksi palkeista tarkan tiedon vasta kun rakennesuunnittelija koputteli lattiat läpi ja ne avattiin, Verhe kertoo.

Lattioita aukaistiin, jotta saatiin selville, mitä kaikkea välipohjissa on ja missä kunnossa ne ovat. Peruskorjauksessa haluttiin varmistaa, ettei edessä olisi sisäilma- ja kosteusongelmia.

Samalla välipohjarakenteisiin päästiin rakentamaan uutta tekniikkaa – kaapeleita, putkia ja kanavia. Sisäilmaongelmien välttämiseksi avattiin myös edellisessä peruskorjauksessa tehdyt alakatot.

Vesikaton korjauksen yhteydessä puolestaan asennettiin huoltokelkka ikkunanpesuja ja huoltoja helpottamaan. Työtä ohjasi tarkka kolmiulotteinen tietomalli, jota täydennettiin työn edetessä.

900 sivun rakennusselostus, 60 rakennuslupaa

Verhe on kokenut arkkitehti ja toiminut projektivastaavana muun muassa Pikkuparlamentissa. Tästä huolimatta Eduskuntatalo oli hänellekin täysin poikkeuksellinen hanke.

Tarvittavien suunnitelmien määrä ja kirjo on ollut mittava. Esimerkiksi kuvitettu Rakennusselostus sisältää noin 900 sivua, ja rakennuslupiakin haettiin kaikkiaan noin 60.

Jo kansallisomaisuudeksi katsottavien kalusteiden konservointi käsitti yli 30 eri urakkaa.

– Istuntosali oli aivan oma lukunsa. Kaikki pinnat käytiin huolella läpi ja akustoivien seinäverhoilujen kankaat uusittiin Suomessa kudotuilla kankailla. Kauhtuneet ja harmaantuneet värit kirkastettiin tutkimusten mukaisiin, kauniisiin ja alkuperäisen kaltaisiin Sirénin sävyihin.

Värien määrittely oli oma iso työnsä, mitä ei ainakaan helpottanut alkuperäisten värien määrä: yli kaksisataa erilaista. Päivänvalo oli muuttanut maalatut pinnat kellertäviksi, ja pintoja oli maalattu vuosien varrella lukuisia kertoja, osin muunnellen värisävyjä.

Istuntosalin kullanvärisessä kupolikatossa on käytetty sokeriruokokasettia, jota ei enää valmisteta. Sen valmistuksessa käytettiin aikoinaan muun muassa arsenikkia. Arkkitehdit etsivät kupolin materiaalia ympäri maailmaa ja löysivät sitä vielä pienen erän Australiasta.

Nyt kun täysistuntosali hohkaa uudistuneena, Wäinö Aaltosen alkuperäiset sirot art deco -tyyliset kullatut kipsiveistokset palautetaan Turusta Wäinö Aaltosen museosta, jonne eduskunta oli ne tallettanut. Niiden tilalla Eduskuntatalossa on ollut veistosten pronssivaloskopiot.

Kiviportaat eivät enää jäädy

Oma mielenkiintoinen urakkansa olivat jylhät kiviportaat. Porrasaskelmat olivat valahtaneet, saumat rapautuneet ja vesieristeet syöpyneet.

Kaikki askelkivet irrotettiin, ja alusrakennelma valettiin uudelleen.

Askelkivet vietiin Myrskylään, jossa sikäläinen yritys Louhinta Lampi työsti kivet uuteen alusrakenteeseen istuviksi ja puhdisti ne. Kunnostuksen yhteydessä portaat varustettiin sulatusjärjestelmällä.

Myös iso osa matoista uusittiin vanhaa mallia noudattaen, mutta replikoiden skaalaa supistettiin kustannussyistä. Paternoster-hissit säilytettiin ja kunnostettiin, vaikka ne eivät täytäkään nykyisiä määräyksiä. Talossa vierailevat ulkopuoliset eivät saa niitä käyttää.

Kansanedustajille uudet palvelupisteet

Näkyvin tilamuutos on istuntosalin alapuolisten aputilojen muokkaaminen kansanedustajien palvelupistekeskittymäksi, johon on koottu aiemmin eri puolilla kiinteistöä sijainneet palvelutoiminnot. Samalla saatiin uusia työtiloja, muun muassa mediaa palvelevat työtilat, joilla korvattiin aiemmin kuudennessa kerroksessa sijainnut Siperiaksi nimetty tila.

Salin alla sijaitsivat talon valmistuttua 1930-luvulla alun perin eduskunnan kirjaston kirjavarastot kahdessa matalassa kerroksessa. Nyt kerroksilla on yhteinen valoaukko, mikä tuo avaruutta ja valoa.

Näkyvä toiminnallinen muutos on myös uusi, yleisölle avoin julkisten kuulemisten Arkadia-sali, joka toteutettiin entiseen valtiovarain valiokunnan huoneeseen.

Eron entiseen huomaa valaistuksessakin. Valoa saadaan nyt lisää, kiitos uuden energiaa säästävän led-tekniikan. Vanhat valaisinrungot opaalilasikupuineen säilytettiin ja kunnostettiin kattavasti. Valon väri yhtenäistettiin koko talossa historialliseen ilmeeseen ja arkkitehtuuriin sopivaksi.

Kymmenvuotisen peruskorjauksen jäljet näkyvät myös maanalaisissa tiloissa, jonne on nyt keskitetty talon logistiikka.

Suomalaista työtä

Eduskunnan kiinteistöjen peruskorjauksen hankesuunnitelman teko alkoi 2007.

– Kaiken yllä lepäsivät kansallismonumentin rakennussuojelumääräykset. Iso apu rakennussuojelu- ja konservointikysymyksissä oli eduskunnan oman intendentin Liisa Lindgrenin asiantuntemus. Yksi tavoite on ollut kestävyys: peruskorjauksen jäljiltä rakenteiden tulee kestää ainakin seuraavat 50 vuotta.

– Siihen pyrimme. On vaikea ennustaa, mitä tekniikan puolella tapahtuu, millaisia uusia järjestelmiä ja missä tahdissa otetaan käyttöön.

Peruskorjaus on tehty mahdollisimman kotimaisesti. Pääsuunnittelija kehuu suomalaista osaamista ja käsityön taitoa. Erikoisosaamista oli saatavilla mitä mystisimmissä tilanteissa, oli kyse sitten Crittall-ikkunoista tai kansanedustajien työpöytien pinnan alkuperäisilmeeseen palauttamisesta.


Kalasataman keskuksen Itäväylä avautuu autoliikenteelle!

1.9.2017

Suunnittelukohteemme Kalasataman keskus on jälleen yhden askeleen lähempänä valmistumista, kun liikenne keskustasta palautuu suoristetulle Itäväylälle tänään! Itäväylän kevyen liikenteen yhteydet eivät vielä ole käytössä. Tuleva Kalasataman keskus on uniikki urbaani tihentymä, jossa asuminen, kauppakeskus, puistot ja useat liikennemuodot yhdistyvät laadukkaasti.


Tieto Keilalahti Campus was awarded Interior category winner in the Iconic Awards 2017!

8.8.2017

Tieto Keilalahti Campus was awarded Interior category winner in the Iconic Awards 2017! The Iconic Awards is the first neutral international architecture and design competition that focuses on how the disciplines interact. Iconic Awards is organised by the German Design Council in Munich.


Open Offices -päivä 18.5.2017

19.5.2017

Helin & Co Arkkitehdit osallistui toukokuiseen arkkitehtuuritapahtumaviikonloppuun Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen järjestämän Open Offices -tapahtuman puitteissa. Toimistomme ovet avautuivat vierailijoille ja vilkkaalle keskustelulle Kalasataman keskuksen projektista ja rakenteilla olevista asuintorneista. Helsinkiläisen suurhankkeen lisäksi vierailijoita kiinnosti erityisesti kokea toimistomme suunnitteluilmapiiri, jota luonnehdittiin rauhalliseksi. Kiitokset Arkkitehtuurin tiedotuskeskukselle tapahtuman järjestämisestä, olemme aina mielellämme mukana arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua koskevassa keskustelussa!


Time-Space-Existence Exhibition

25.5.2016

HELIN & Co at VENICE ARCHITECTURE BIENNALE

Helin & Co showcase the portfolio “Woodwork” with a presentation designed by architect Hannele Grönlund. The thematic emphasis is wood as a means of artistic expression and a medium of experience.

The exhibition takes place at Palazzo Bembo hosted by the European Cultural Centre, and is produced by the Global Art Affairs Foundation from May to November 2016 as part of the Venice Architecture Biennale.


Helin & Co Transforming Grey Belt

17.5.2016

Grey Belt

Helin&Co architects has been shortlisted for the Transforming Grey Belt – competition! This is an invited international architecture and urban planning competition for a concept for thansformation of the southern part of St. Petersburg’s "Grey belt".

Read more on projectbaltia.com (in English and Russian)


Biofore House

16.4.2015

Biofore House – UPM Group head office won Special Mention in the international Architizer A+ Awards 2015 in the category Offices - Mid Rise (5-15 Floors). UPM Group is a Finnish frontrunner for the worldwide forest industry.

Biofore House


Colosseum of Rome

16.4.2015

It would have been possible to construct a wooden Colosseum with modern, ecological wooden elements. This was the first of the "Plan B" cases, where MetsäWood, a Finnish forest industry company, explores the possibilities of wooden building products by studying famous iconic architecture. The imaginary task showed it to be both easily feasible, even cost-efficient with light, fire resistance and modular wooden long span elements. The project was done in co-operation with Metsä Goup´s structural engineer and the marketing agency Hasan & Partners.


Kalasatama Centre

15.4.2015

In the 2030´s Kalasatama, the former harbour area in Suvilahti, will be a perfect place for business and housing only six minutes by metro from the Helsinki city centre.

Kalasatama is one of the flagship projects in Helsinki. The eight residential, hotel, and office skyscrapers are the first high-rise buildings in the Helsinki metropolitan area (20-35 floors), built on top of a large commercial centre Redi. The eastern motorway Itäväylä and the metro line are running through the complex. Kalasatama centre will be constructed in phases between 2011 and 2022.

Helin & Co Architects and SRV Group won the "Kalasataman keskus design-build" competition arranged by the City of Helsinki in 2010. SRV Group is a Finnish real estate and construction company.

Kalasatama Centre


Metsätapiola

1.8.2013

Metaphors of birch forest, variety of rhythms and sea views are some of the elements for a modern and changeable work in Metsä Group's headquarters. Innovative top quality wooden design is adaptable for all kind of demanding projects.

Metsätapiola won the category Corporate Architecture in the Iconic Awards competition 2013 organised by the German Design Council in Munich. The office building was awarded a LEED Gold certificate as well.

Metsä Group is a Finnish forest industry company.

Metsätapiola