en рус
Sello Commercial Centre and Alberga Areal Centre
Leppävaara, Espoo, Finland, 2003, 2005, 2008

Sello Commercial Centre and Alberga Areal Centre

Client: Real estate limited Kiinteistö Oy Kauppakeskus Sello, City of Espoo
Location: Leppävaara, Espoo, Finland
Year of completion: 2003, 2005, 2008
Gross area: 200 000 m²
Volume: 999 990 m³

The atmosphere is both vivid and transparent. The architecture with several glass-roofed openings and various views supports the feeling of the gallery space as a whole. When standing on Sellonaukio Inner Square you will see all the floors in one look. The same feeling of transparency is present on the upper floors as well.

The variety of inner materials has been carefully picked. The main themes were durability, high class, warmth and not-too-dark colouring. The gallery space is faced with European oak, Portuguese natural chalk stone “Atazul”, burgundy red wall tiling, clear and patterned glass and stainless steel. Dark metallic grey steel is used in glass structures.

The modular system of the shopping centre is based on ensuring free use of the underground parking garages. The facade structures are light-weight elements stiffened with steel studs, or so-called thermo purlin structures, as well as glass brick, steel-glass and aluminium-glass structures There are several glass roofs in the shopping centre, of which the largest one is the 25 x 31 sq m roof covering the central lobby in the second construction stage. The large glass roofs are built on steel lattices with tension and compression rods.

The lighting is mostly based on indirect light fixtures. For example the oak covered ceilings, which surround the Sellonaukio Inner Square, are enlightened evenly and indirectly. The feeling they create is warm and pleasant. One special feature as well is the led lights on the lower part of the rail-glass of the escalators. Their colour changes constantly enlightening the patterned glass parts. External lighting has been designed in co-operation with the City of Espoo. The level of the pedestrians is well enlightened in order to be safe and pleasant. The southern entrance has a large blue open shelter which is enlightened from inside with led lights and made of glass. In the dark winter period the blue enlightened open shelter is quite expressive when seen from Ratsutori Square.

We have partly designed the furniture of the shopping gallery: the benches, the indoor plant boxes and the removable stands. The conversation groups in the gallery are modern classics, e.g. “Pony” and “Ball” by Eero Aarnio, “Ribbon” by Pierre Paulin and “Bocca” by Studio 65. The colours are bright basic colours and vary from group to group. The idea is to be able to connect different pieces of furniture in a free way.