en рус
Former Main Post Office Renovation
Helsinki, Finland, 2006

Former Main Post Office Renovation

Client: Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company (Suomen Postin Eläkesäätiö)
Location: City centre, Helsinki, Finland
Year of completion: 2006
Gross area: 28 290 m²

City plan listed building (sr-1)

A competition for the new Main Post Office was held in 1934. The two freshly graduated architects Jorma Järvi and Erik Lindroos won the competition. Architect Kaarlo Borg, who joined the team as the third member, completed the award winning team. The design of this functionalistic building was based on the ideas of the Bauhaus School, the Dutch group De Stijl and Le Corbusier, and its construction was carried out between 1935 and 1938.

The building consists of a 10-storey tower, 5-storey wings, and between these a glass-roof covered inner courtyard where a restaurant is located. The tower comprises the Post Museum, the Main Post Office hall and office spaces.

The building has been under heavy renovation since year 2000. The renovation comprises the Main Post Office Helsinki 10, the Main Post Office hall, Post museum, restaurant area, library, retail spaces and office areas. The idea of the renovation is to combine architecturally valuable old elements and new technology. Combining technical solutions with the old construction frame has been a challenging task. At the same time, a modular system at the most flexible way has been created into the old construction frame. This enables the creation of different office combinations.

The original materials of the building, like hazel wood and oak, have been used in the renovation. The original paint treatments also returned in the renovation of the Main Post Office. The renovation is done in cooperation with the National Board of Antiquities.